Veelgestelde vragen – Frequently Asked Questions
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. Staat je vraag er niet bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!
Moet je veel geld hebben om deel te kunnen nemen aan De Kunstcoöperatie?
Nee, hoewel het doel van De Kunstcoöperatie is om kunstenaars in hun bestaan te ondersteunen, kan je al met een inleg vanaf 10 euro lid worden. Met je lidmaatschap toon je je betrokkenheid bij deze beweging, in het bijzonder bij 1 kunstenaar of met kunst in het algemeen. Daar zijn wij heel blij mee!
Je kunt altijd later nog wat meer geld inleggen, wanneer je daar financiële ruimte voor zou hebben. De huidige deelnemers variëren van personen die 1 keer 50 euro hebben ingelegd tot mensen die ieder jaar een bedrag inleggen van 100, 300 of 2000 euro (en alles wat daar tussenin zit).
Hoe word ik lid?
A-lid of creërend lid/ professioneel kunstenaar word je door je bij ons te melden via een mail aan info@kunstcooperatie.nl met daarin je vraag, motivatie, hoe of via wie je over De Kunstcoöperatie hebt gehoord en eventueel documentatiemateriaal over je werk. We gaan in gesprek en doen daarna een aanvraag bij het bestuur. Bij geen bezwaar van het bestuur word je A-lid. Ben je kunstenaar maar weet je nog niet zeker hoe je gebruik zou kunnen maken van De Kunstcoöperatie? Word dan eerst B-lid door overmaking van 10 euro. Zo ben je alvast onderdeel van onze gemeenschap, ontvang je onze nieuwsbrief en nodigen we je uit voor eventuele bijeenkomsten. Je aanmelden als creërend (A-)lid kan ook later nog.
B-lid word je door 10 euro over te maken op IBAN NL57TRIO 0320 8624 02 t.n.v. De Kunstcoöperatie U.A. Je kunt op ieder gewenst moment opnieuw geld inleggen in De Kunstcoöperatie. Dit wordt op je naam geregistreerd in 1 certificaat per 10 euro inleg. Veel van de huidige deelnemers doen jaarlijks opnieuw een inleg. Tot nu toe variëren de inleggen in hoogte van 50 euro tot 2000 euro per jaar. Je hoeft niet opnieuw in te leggen. Er zijn ook deelnemers die ooit 1 keer hun steun hebben betuigd en dat waardevol vonden. Wij vinden dat ook!
C-lid word je wanneer je je als bedrijf meldt. Het bestuur bekrachtigt je aanmelding zodra er geen bezwaren zijn. Dan kan je door 100 euro of een veelvoud daarvan in te leggen, je deelname voltooien.
Is een lidmaatschap van De Kunstcoöperatie voor mij als kunstenaar een goede manier om snel over meer geld te beschikken?
Nee, je deelname aan De Kunstcoöperatie betekent niet dat je automatisch geld ontvangt. Het idee is dat je, gesteund door de ervaringen van anderen uit deze gemeenschap, je eigen netwerk inbrengt en uitbreidt. Zo kan je op zoek gaan naar nieuwe manieren om je kunst te maken en in de samenleving zichtbaar te laten zijn terwijl je daarbij financieel ondersteund wordt.
Ik wil als B-lid of C-lid mijn inleg aan de gehele Kunstcoöperatie ter beschikking stellen, niet aan 1 specifieke kunstenaar. Hoe wordt het geld dan besteed/ verdeeld?
Het geld dat zonder specificatie in de Kunstcoöperatie wordt ingelegd, wordt deels besteed aan algemene kosten (boekhouding, organisatie van de ALV etc.) en verder verdeeld over de hoofden van de deelnemende A-leden/ makers/ kunstenaars. Uiteraard worden inleg en bestedingen ook inzichtelijk via de bij te houden boekhouding, worden de jaarcijfers gedeeld en kan daarover tijdens de Algemene Ledenvergadering worden gesproken.
Kan iedereen deelnemer worden van De Kunstcoöperatie?
In principe wordt iedereen die 10 euro overmaakt aan De Kunstcoöperatie (B-)lid. Wil je gaan participeren als professioneel kunstenaar, of een inleg doen als bedrijf? Meld je dan aan via het contactformulier en ga je met(1 van) ons in gesprek over je deelname. Zijn de wensen/ mogelijkheden duidelijk en is er van groen licht vanuit het bestuur? Dan kan je A- of C-lid worden door respectievelijk €10,- of €100,- over te maken op IBAN NL57TRIO 0320 8624 02 t.n.v. De Kunstcoöperatie U.A. Je krijgt dan van ons een bevestiging en overzicht van het aantal participaties dat je hebt in De Kunstcoöperatie. Het inschrijfgeld krijg je terug wanneer je ooit zou besluiten De Kunstcoöperatie te verlaten.
Wat wordt er van je verwacht als je lid bent van De Kunstcoöperatie?
Je lidmaatschap is voor ons het belangrijkste. Je kunt ook betrokken zijn ‘op afstand’. Je wordt 1 keer per jaar uitgenodigd deel te nemen aan de Algemene Ledenvergadering. Daarnaast is het mogelijk om mee te denken. En als je tijd en motivatie hebt om meer te doen, zou je je kunnen melden als aspirant bestuurslid. Maar dat is uiteraard optioneel.
Wat is het voordeel voor mij als bedrijf, wanneer ik investeer in De Kunstcoöperatie?
Je wordt mede ondernemer in de economische activiteiten die plaats vinden rondom 1 of meerdere kunstenaars van je interesse. Je ondersteunt zo het bestaan van de kunstenaars, staat aan de bron van hun creaties en ontleent daar waarde aan.
Je maakt onderdeel uit van een gemeenschap die de waarde van scheppende kunst onderkent. Deze maatschappelijke meerwaarde zou goed kunnen passen in je visie op de economie en de samenleving.
Naar rato van je reeds ingelegde kapitaal, kan je ook een kunstwerk uit de coöperatie nemen. Ook kan je ervoor kiezen om tegen vergoeding van de kostprijs kunstwerken uit de coöperatie te nemen. Dat is je goed recht, je investeert immers in het welslagen van de activiteiten van deze kunstenaar. Mogelijk passen deze kunstwerken in je organisatie en geven ze daar meerwaarde aan.
Je investeert en besteedt geld waar geen belasting over betaald hoeft te worden.
Draag je een financieel risico wanneer je deelnemer wordt van deze onderneming?
Nee, je wordt niet-aansprakelijk lid, zodra je een inleg in De Kunstcoöperatie hebt gedaan. De letters U.A. achter de officiële naam van De Kunstcoöperatie betekenen: van Aansprakelijkheid Uitgesloten. De Kunstcoöperatie moet uiteraard wel verantwoording afleggen aan de Belastingdienst en een deugdelijke administratie bijhouden. Daarom is er een bestuur dat de basistaken van deze organisatie verdeelt en uitvoert.
Is het lidmaatschap van De Kunstcoöperatie het zelfde als een aandeelhouderschap?
Nee het is niet hetzelfde, want je hebt directe verbinding met de makers van de creaties die in de Kunstcoöperatie tot stand komen. Dat geeft een persoonlijke band en een directe relatie met de kunstwerken waar je (net als bij aandeelhouderschap) indirect mede-eigenaar van bent door je inleg en afhankelijk van de hoogte van je inleg.
Het lidmaatschap van de Kunstcoöperatie is wél te vergelijken met de initiatieven voor mede-eigenaarschap/ investeerderschap in succesvolle (agrarische) initiatieven van de laatste jaren. ‘Koop een kip‘ en De Groenteclub zijn daar voorbeelden van.
Moet je de kunstwerken van de deelnemers aan De Kunstcoöperatie mooi vinden om lid te worden?
Het kan al genoeg zijn, wanneer je affiniteit hebt met de kunstvorm, de persoon van de kunstenaar of de maatschappelijke beweging van de Kunstcoöperatie. Het kan ook zijn dat je de kunstenaar een warm hart toedraagt, maar dat het kunstwerk van jouw keuze nog niet voorbij is gekomen, maar je het wel fijn vindt om deze maker alvast financieel te ondersteunen.
Stel dat ik 1000 euro inleg in De Kunstcoöperatie, wat gebeurt er dan met het geld?
Van het geld dat je ter beschikking stelt aan 1 of meerdere kunstenaars wordt het maken van kunstwerken mogelijk gemaakt. Er wordt door de kunstenaar(s) met wie je je verbindt in ieder geval aan het eind van ieder boekjaar verantwoording afgelegd over hoe het geld besteed is. Op de balans verschijnen dan de kunstwerken. Die zijn dus eigenlijk (gezamenlijk) bezit van De Kunstcoöperatie geworden.
Welke voordelen heeft een lidmaatschap van De Kunstcoöperatie voor mij als ondersteuner?
Je bent betrokken bij een ondernemende kunstenaar of een groep kunstenaars die je regelmatig op de hoogte houden van hun werk. Ook kan het leuk zijn kennis te maken met hun contacten/ netwerk.
Het is fiscaal aantrekkelijk om je geld op deze manier in te leggen als particulier (of bedrijf).
Je hebt toegang tot kunstwerken van de kunstenaars die je ondersteunt, maar komt ook in aanraking met makers die normaal gesproken je pad wellicht niet hadden gekruist.
Afhankelijk van de hoogte van je participatie en de kunstenaar die je ondersteunt, zal je in overleg voordelig in het bezit van hun werk kunnen komen. We hebben daar geen gestandaardiseerde procedures voor. Wel hebben we ervaring met het fenomeen dat je ‘spaart’ voor een kunstwerk via het doen van inleggen. Ook kan je afspreken een kunstwerk tegen kostprijs te verwerven. Als het type kunstwerk uitmondt in voorstellingen/ concerten worden er mogelijk speciale ledenvoordelen bedacht. De communicatie daarover verloopt altijd via de kunstenaar met wie je je verbonden hebt.
Wat gebeurt er met het geld wanneer een kunstenaar uit De Kunstcoöperatie werk verkoopt aan externen?
Als het werk is gemaakt met middelen uit De Kunstcoöperatie, verschijnt het geld uit verkopen op de balans aan de kant van het kapitaal van de coöperatie. Als een kunstenaar met lage frequentie verkopen heeft, is het waarschijnlijk dat hij/zij deze middelen ook weer benut voor het maken van nieuw werk en voor het dagelijks leven.
Heeft De Kunstcoöperatie statuten?
Jazeker. Deze zijn bij de notaris opgesteld en liggen bij de Kamer van Koophandel. Je kunt de statuten hier inzien en, als je lid bent, de statuten ook toegestuurd krijgen.
Wat is het verschil tussen De Kunstcoöperatie en een project van VoordeKunst?
VoordeKunst is een heel waardevol initiatief waarmee individuele kunstenaars steeds 1 concreet project proberen te financieren. De Kunstcoöperatie beoogt een meer langdurige betrokkenheid tussen makers en gevers vorm te geven. Zo hopen we dat een kunstenaar en wat deze nodig heeft voor het leven van alledag, in het bewustzijn van de deelnemende particulieren en bedrijven blijft en dat hun ondersteuning eerder een terugkerend gegeven dan een eenmalige actie is.
Kan je weer uit De Kunstcoöperatie stappen?/ Hoe zeg je je lidmaatschap op?
Je zegt je lidmaatschap op door dit schriftelijk bij het bestuur te melden. Het bestuur neemt contact met je op om te overleggen hoe je wilt omgaan met de reeds gedane inleg. Dit bedrag zou je kunnen schenken. Je kunt ook in overleg met het bestuur besluiten dat je een kunstwerk uit De Kunstcoöperatie neemt ter waarde van het kapitaal dat op je naam staat.
De 10 (of in geval van een onderneming 100) euro inschrijfgeld krijg je altijd terug. Lees meer over de voorwaarden bij opzegging in Artikel 6 van de statuten.
Wat is het verschil tussen aandeelhouderschap en een lidmaatschap van De Kunstcoöperatie?
Anders dan bij aandeelhouderschap ben je niet slechts een anonieme aandeelhouder van een bedrijf met winstoogmerk, maar een mede belanghebbende en mede-ondernemer. Je hebt dus een heel concrete verbinding met de tastbare (of hoorbare) kunstwerken die, afhankelijk van de hoogte van je inleg, dan ook deels ‘van jou’ zijn.
Wat gebeurt er met het lidmaatschap bij overlijden?
Bij overlijden kan het lidmaatschap in De Kunstcoöperatie worden overgenomen door een nabestaande die dat waardevol vindt. Ook kan gekeken worden naar een manier om de inleg op te heffen doordat de nabestaanden een kunstwerk uitkiezen, ter waarde van de inleg. (men kiest bijv. iets uit en betaalt alleen het bedrag dat overblijft na aftrek van de al gedane inleg). Tot slot kan het een optie zijn dat een nabestaande de ingelegde waarde wegschenkt aan De Kunstcoöperatie. De verbinding is dan opgeheven en de materiële betrokkenheid beëindigd.
Kan ik mijn geld weer uit de Kunstcoöperatie terug krijgen?
Als je (een deel van) je inleg in De Kunstcoöperatie = wilt opheffen, kunt je geen directe aanspraak maken op het in contanten terugkrijgen van je ingelegde kapitaal. Kunstenaars hebben het geld immers waarschijnlijk al verbruikt om er kunstwerken van te maken. Je kunt in overleg met het bestuur besluiten dat je de waarde graag weer gematerialiseerd wil zien. Indien mogelijk kan er dan (een deel van je) geld worden terug gestort, waarmee je aandeel in de Kunstcoöperatie navenant verminderd wordt. Daarnaast kan je je inleg opheffen door 1 of (afhankelijk van de hoogte van je inleg) meer kunstwerken uit De Kunstcoöperatie te nemen. Dat gebeurt uiteraard altijd in overleg met het bestuur en de betreffende kunstenaar. Het enige dat je altijd direct terug krijgt bij opzegging is je inschrijfgeld. Lees meer over je inleg bij opzeggen in artikel 6, lid 2 van de Statuten.
Blijft het geld dat ik inleg mijn eigen bezit?
Het geld wat je hebt ingelegd wordt geregistreerd op jouw naam. Dat is je bijdrage/ aandeel/ inleg in De Kunstcoöperatie. Voor de belastingdienst is het geld echter overgegaan in de Coöperatieve onderneming en daar zul je dus niet voor worden aangeslagen.
Word ik als lid van De Kunstcoöperatie mede eigenaar van de kunstwerken die in de coöperatie zitten?
Ja, in feite wel. Het geld wat je hebt ingelegd, is jouw participatie of aandeel in deze onderneming en eigenlijk heb je dus deel in de tot stand (gekomen of komende) kunstwerken. Anders echter dan bij aandeelhouderschap, ben je niet een anonieme aandeelhouder van een bedrijf met winstoogmerk, maar mede ondernemer met een heel concrete verbinding met de tastbare (of hoorbare) kunstwerken.
Kan ik door geld in te leggen in De Kunstcoöperatie, sparen voor een kunstwerk?
Ja dat kan. Door geld in te leggen, stel je dat ter beschikking van de kunstenaar. Die kan dus nu al leven en werken van dat geld. Het geld is geregistreerd op je naam. Zodra je eraan toe bent om daadwerkelijk een kunstwerk aan te schaffen, zou je je reeds gedane inleg in mindering kunnen brengen op de prijs die voor het beeld staat. Dat betekent dan wel dat je je ‘aandeel’ in De Kunstcoöperatie verlaagt. Je kunt natuurlijk (na verloop van tijd) altijd weer opnieuw geld ter beschikking stellen door een nieuwe inleg te doen.