Is een lidmaatschap van De Kunstcoöperatie voor mij als kunstenaar een goede manier om snel over meer geld te beschikken?

Nee, je deelname aan De Kunstcoöperatie betekent niet dat je automatisch geld ontvangt. Het idee is dat je, gesteund door de ervaringen van anderen uit deze gemeenschap, je eigen netwerk inbrengt en uitbreidt. Zo kan je op zoek gaan naar nieuwe manieren om je kunst te maken en in de samenleving zichtbaar te laten zijn terwijl je daarbij financieel ondersteund wordt.

Ik wil als B-lid of C-lid mijn inleg aan de gehele Kunstcoöperatie ter beschikking stellen, niet aan 1 specifieke kunstenaar. Hoe wordt het geld dan besteed/ verdeeld?

Het geld dat zonder specificatie in de Kunstcoöperatie wordt ingelegd, wordt deels besteed aan algemene kosten (boekhouding, organisatie van de ALV etc.) en verder verdeeld over de hoofden van de deelnemende A-leden/ makers/ kunstenaars. Uiteraard worden inleg en bestedingen ook inzichtelijk via de bij te houden boekhouding, worden de jaarcijfers gedeeld en kan daarover tijdens de Algemene Ledenvergadering worden gesproken.

Is het lidmaatschap van De Kunstcoöperatie het zelfde als een aandeelhouderschap?

Nee het is niet hetzelfde, want je hebt directe verbinding met de makers van de creaties die in de Kunstcoöperatie tot stand komen. Dat geeft een persoonlijke band en een directe relatie met de kunstwerken waar je (net als bij aandeelhouderschap) indirect mede-eigenaar van bent door je inleg en afhankelijk van de hoogte van je inleg.

Het lidmaatschap van de Kunstcoöperatie is wél te vergelijken met de initiatieven voor mede-eigenaarschap/ investeerderschap in succesvolle (agrarische) initiatieven van de laatste jaren. ‘Koop een kip‘ en De Groenteclub zijn daar voorbeelden van.

Moet je de kunstwerken van de deelnemers aan De Kunstcoöperatie mooi vinden om lid te worden?

Het kan al genoeg zijn, wanneer je affiniteit hebt met de kunstvorm, de persoon van de kunstenaar of de maatschappelijke beweging van de Kunstcoöperatie. Het kan ook zijn dat je de kunstenaar een warm hart toedraagt, maar dat het kunstwerk van jouw keuze nog niet voorbij is gekomen, maar je het wel fijn vindt om deze maker alvast financieel te ondersteunen.

Stel dat ik 1000 euro inleg in De Kunstcoöperatie, wat gebeurt er dan met het geld?

Van het geld dat je ter beschikking stelt aan 1 of meerdere kunstenaars wordt het maken van kunstwerken mogelijk gemaakt. Er wordt door de kunstenaar(s) met wie je je verbindt in ieder geval aan het eind van ieder boekjaar verantwoording afgelegd over hoe het geld besteed is. Op de balans verschijnen dan de kunstwerken. Die zijn dus eigenlijk (gezamenlijk) bezit van De Kunstcoöperatie geworden.